fredag 9 mars 2007

Migrationsverket: sista anhalten för oss första för de som söker en fristad

Sista anhalten för mina besök vars syfte har varit att skaffa mig en aktuell bild av hur flyktingmottagningen i Sverige fungerar är Migrationsverket. Där mitt besök slutar börjar det för alla de 40 000 asylsökare som väntas komma under 2007. De flesta flyr våldets Irak.

Jag och mina socialdemokratiska Malmökollegor har under en hel vecka tillsammans gjort ett tiotal besök vars syfte har varit att träffa människorna; asylsökarna, de ensamkommande barnen, värd familjerna, irakiska föreningarna - men också alla de människor som jobbar i Malmö för att gör ankomsten till det nya landet så bra som möjligt så som IntroRehab och Röda Korset.
För mig är bilden entydig. Flyktingmottagningen fungerar inte och den borgerliga regeringen håller på att förvärra situationen. Det är orimligt att tillåta landets kommuner fortsätter hålla sina kommungränser stängda. Alla kommuner borde ställa upp solidariskt, fungerar inte det måste lagstiftningen förändras.

Det fria valet för nyanlända flyktingar är en ren chimär. Det som i den politiska debatten kallas för EBO, eget boende, är ofta inget annat än ett trångt och ovärdigt boende. Sen, när väl uppehållstillstånd är i ens hand, har man endast en månad på sig att bestämma sig över sin framtid; att bo kvar hos vänner/släkt eller flytta ett en oviss väntan i ett anläggningsboende tills Migrationsverket kan erbjuda en värdkommun. Ingen informationskampanj i världen kan ändra det val de flesta då gör. För vad skulle du välja? Ovisshet eller trygghet.

Under veckan jag varit ute på besök har Sabuni försökt visa handlingskraft. Ny organisation. 21 länsstyrelserna ersätter Integrationsverket. AMS ska komma in tidigare. Det sistnämnda är positivt. Men samtidigt inget löfte om mer resurser till de kommuner som återigen har ställt upp solidariskt. Inget besked om hur Länsstyrelsernas och AMS ska stärkas. Och fortsatt undfallenhet mot alla kommuner som stängt sina kommungränser. Inte konstikt att du får kritik Sabuni. Det blir en spännande debatt på tisdag.
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , , Sabuni, samhälle, invandring, flyktingar, integration, irak,

2 kommentarer:

Anonym sa...

ganska kul att läsa om hur du klagar på en "kris" som enbart kan ha uppkommit genom socialdemokratiskt styre ;)

Luciano Astudillo sa...

Du har en poäng att en del av problemen ligger kvar sedan den period vi styrde. Exemplivs situationen för ensamkommande barn, där kommunerna vägrar ta emot. Men socialdemokratin kan inte lastas för nedlöggningen av Integrationsverket, en omfattande organisationsförändring när vi har en flyktingmottagning som når rekordsiffror. Inte heller var vi socialdemokrater ansvariga för ockupationen, dock vill jag minnas att det då fanns ett antal stridsvilliga folkpartister. Däremot kvarstår huvudfaktumet, som både du min anonyme vän och högeralliansen inte riktigt förstått, det är dem som regerar nu! Bästa hälsningar