tisdag 6 mars 2007

Självstyre går före gemensamt ansvar

Nu träder Tobias Billström och Nyamko Sabuni fram i en DN debatt där det hävdar att det är fel att en överväga lagstiftningsvägen för att få fler kommuner att ta ansvar.

Men, Tobias och Nyamko, flyktingpolitiken är ett nationellt ansvar, inte bara vissa kommuners ansvar. Visst skulle en lagreglering som säger att kommunerna är skyldiga att ha en beredskap för att ta emot flyktingar utan tvekan innebär en begränsning av det kommunala självstyret. Men är ni inte ens beredda att pröva idén? Ska vi inte ens förvänta oss att alla kommuner ska ha en skyldighet att skaffa sig en beredskap för att ta emot flyktingar som kommer till vårt land? Och om Tobias och Naumko inte förväntar sig det, varför ska kommunerna ta emot inflyttade barnfamiljer, pensionärer och andra invånare som är i behov av stöd?
Inlägget är pingat på intressant.se,
Andra bloggar om: , , Sabuni, samhälle, invandring, flyktingar, Billström,

2 kommentarer:

Anders Löwdin sa...

Välkommen till den så kallade ”bloggsfären” Luciano!

Vad gäller vårt flyktingmottagande så är det verkligen ett nationellt ansvar. Ett ansvar flera borgliga kommuner avstår av ta. Exempelvis Danderyd, som finurligt har gjort sig av med de flesta hyresrätter och därmed anser sig inte kunna ta emot någon rimlig mängd flyktingar. Som vanligt hoppas högern på samvetet och den fria viljan. Den fungerar möjligen i Malmö och Katrineholm där man kan stava till solidaritet. Men inte i högerns Danderyd.

Malte Lewan Neelsen sa...

Flyktingpolitiken kunde vara ett kommunalt men kanske framför allt ett regionalt ansvar. S k nationellt ansvar ska vi i allmänhet vara försiktiga med att skapa. Det är i många frågor orimligt med tanke på Sveriges stora yta.