söndag 20 maj 2007

Nytt brev från Malmö om flyktingar

I TV4 Nyheter idag berättar Ilmar Reeplu att man imorgon skickar ett nytt brev till regeringen om flyktingtillströmningen. Jag har flera gånger agerat i frågan. Skrev bland annat i Sydsvenskan den 13 mars:

"Det är orimligt att låta landets kommuner fortsätta att hålla sina gränser stängda. Alla kommuner borde ställa upp solidariskt, fungerar inte det måste lagstiftningen förändras så att alla kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet. Regeringen måste därför skyndsamt återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att alla kommuner tar ansvar för den nationella flyktingpolitiken, på samma sätt som kommunerna har en beredskap för att ta emot inflyttade barnfamiljer, pensionärer och andra invånare. Det fria valet för asylsökande och nyanlända flyktingar är en ren chimär, det som i den politiska debatten kallas för Ebo, eget boende. Ebo är ofta inget annat än ett trångt och ovärdigt boende i Rosengård eller Fosie."

Den nya organisationen för flyktingmottagningen inte kommer klara mottagandet. Det står klart efter vårpropositionen presenterats. Det får bli en interpellationsdebatt till.

Kolla tidigare inlägg.
Media: DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Enda sättet att få fart på integrationen är att samtliga kommuner lagvägen blir skyldiga att ta emot nyanlända invandrare. Samtidigt verkar det lite brutalt att tvinga människor som kommer från sydligare breddgrader att bosätta sig i Norrland. Alltså, vintern där varar VÄLDIGT länge och ovanligt kall och mörk är den också. Eller är det bara jag, som aldrig varit norr om Stockholm och inte direkt längtar efter det heller, som har fördomar om Sveriges mest nordliga delar?

Luciano Astudillo sa...

Jag tror att hela Sverige måste ta ett ansvar för själva mottagningen (medan man väntar på upphållstillstånd). Däremot är jag mer tveksam till styrening när människor väl fått upphållstillstånd. Norrland är nice!

Anonym sa...

Jag avser också själva mottagningen, uttryckte mig oklart.
Har man väl fått uppehållstillstånd ska man få bo var som helst. Att som en del förespråka att nysvenskar i en viss tid efter de fått uppehållstillstånd måste bo på en anvisad plats är fel. Däremot skulle jag gärna se mer av både piska och morot för att få fastighetsägare att välkomna även nysvenskar. Som det är nu sorteras alltför många bort, bara för att de har utomeuropeiska namn.
Dessutom skulle nog en del nysvenskar behöva en dos morötter för att våga bosätta sig i svenskdominerade områden. På samma sätt skulle många etniska svenskar kunna behöva en rejäl knippe morötter för att våga bosätta sig i invandrardominerade områden. Det är många gånger tryggt att bo bland människor vars språk och traditioner man begriper sig på och känner sig hemma med.Bra för integrationen är det däremot inte. När olika folkgrupper lever isolerade från varandra ökar risken för fördomar och missuppfattningar, från alla håll. Det är det som sker i Sverige idag.

Hm. Det blev mycket snack om morötter. Kan jag inte variera språket mer än så är det dags att lägga av för kvällen.

Em. sa...

malicia>

det viktigaste är inte temperaturen utomhus, utan värmen i människornas hjärtan. jag vet att det har hänt i flera mindre orter att skeptiska svenskar blivit väldigt förtjusta i sina nya grannar, bara grannarna lyckats komma dit. så det går säkert utan problem att trivas även i norrland också ;)

Anonym sa...

Em:

Finns det inte en chans att de nya grannarna när de insett att de hamnat i Sveriges Sibirien börjar ångra att de kommit till Sverige överhuvudtaget? För mig, som är utpräglat stadsbarn bosatt betydligt längre söderut, skulle ett påtvingat boende i en mindre norrländsk ort framstå som en förvisning och som ett straff. Undrar vad en cool tonåring från mångmiljonstaden Teheran skulle tycka.
Men jag är också utpräglad lokalpatriot. Jag ställer mig högst skeptisk till alla delar av Sverige som inte befinner sig där jag är född och uppväxt. Och jag har en synnerligen luddig uppfattning om Norrland, bortsett från att jag vet att det är kallt och att det finns en del höga berg och att det borde finnas renar också. Fast renarna håller nog inte till inne i städerna...
Däremot tror jag säkert att från början skeptiska svenskar så småningom blir förtjusta i sina nya grannar. De får ju några att dela förvisningen med.

Öhm. Det där sista lät inte bra. Snacka om att jag har fördomar om Norrland. Jag borde nog gå i terapi.

Micke sa...

Att börja inskränka på det kommunala självstyret är en mycket brutal åtgärd och ärligt talat tror jag att varje kommun själv är bäst lämpad att avgöra om den kan ta emot invandrare.