tisdag 22 maj 2007

Måste göras för Sveriges skull!

1. Vi socialdemokrater, vp och mp måste komma bättre samordnande till valet 2010. Inget annat duger. Så att vi redan börjar cynka oppositionsarbetet är bara bra. Görs för övrigt redan delvis i utskotten. (Svd)

2. Lars Lagerbäck måste ta ut Zlatan i truppen. Bra gjort Lasse! Allt annat vore en skandal av stora mot. Zlatan verkar dessutom vara spelsugen. Ska bli skönt att få tvåla till danskarna...de behöver det! (Svd, DN)

3. Någon i fp måste prata med Mauricio Rojas och berätta att det i en demokrati som vår inte är lämpligt att politiker går in och kräver att historien skrivs om. Är den måhända en rest från hans kommunitiska jag? (DN) Har skrivit om det innan idag.

4. Carl Bildt måste försöka svara på frågorna han får och inte bara svamla nästa gång han frågas ut av KU. (DN)

7 kommentarer:

Jonas sa...

Nu är förvisso Rojas folkpartist, och jag vet att sossar hatar folkpartister, men jag har en rätt enkel fråga:

Om en historiker finner att historieskildringen i grundskolan är politiskt vinklad, ska denne person då hålla tyst om det, för att inte "skriva om historien", eller ska historikern reagera?

Tacksam för svar!

Jonas Gifting sa...

Hur trovärdigt alternativ kan ni bli?

- 2010 vill S dra Sverige tillbaka till den katastrofala perssonska s-politiken 2006.
- 2010 vill Mp dra Sverige tillbaka till Almstriden 1971.
- 2010 vill V dra Sverige tillbaka till majrevolten 1968.

Vad ni än lyckats röra ihop så blir det i slutändan alltid en bakåtsträvande "Allians mot Sverige"...

Ricardo Guillén sa...

Jonas och Luciano, jag måste kritisera er förståelse av historia. Jonas frågar om vad en historiker ska göra om hon finner hisorieskildringen vara "politiskt vinklad". Men hur skulle en historieskildring vara något annat?

"Historia" är ju inte "det som har hänt" - historia är ju bara det som historiker idag väljer att lyfta fram, avgränsa och därmed definiera som historia. Det som vi tror är "historia" är alltså ett urval; ett sätt att konstruera företeelser som "händelser". Och det är omöjligt att göra "neutralt" eller "objektivt" - varje historiker har ju sin förförståelse, som är grundad i detta samhälle. Och det är ju utifrån den förförståelsen som de väljer ut vissa saker och kallar dem "historia".

Tänk bara på vad som har betraktats som historia under de senaste decennierna (längre bak i tiden kan jag inte uttala mig om). Historia har då i princip bestått av de två "K":na - kungar och krig. Vem har bestämt att just kungar och krig är händelser värda att benämnas som historia? Jo: män, såklart.

Kontentan är: historia skapas i ideologiska maktsystem; där makt ger tolkningsföreträde och mandat att definiera vad historia är. Jonas, din fråga om hur agera vid upptäckten att historian är "politiskt vinklad" blir i det sammanhanget något trivial. Historia är ju faktiskt _alltid_ politiskt vinklad!

Hälsningar.

---------------

Jonas Gifting: om "framtiden" stavas miljökatastrof, fler orättvisor samt ökad repression, övervakning och kriminalisering av politisk aktivism, så ja, i så fall är är vänstern "bakåtsträvare"!

Jonas sa...

Ricardo:
Så du anser att historia är och ska vara historiskt vinklad? Ska vi ge ut böcker som hyllar socialdemokratin och marknadsekonomi beroende på vilka som sitter i riksdagen?

Klart det finns grundläggande saker som "segrat" i vår kultur. Men skolböckerna lever inte upp till ens dessa slutsatser, utan är ibland direkt dåliga. Jag tycker Rojas gör en för stor grej av syftet med att böckerna innehåller felaktigheter, men han har i övrigt rätt i sak. Det är dock även sant att historian kring svenska kungar, stormaktstider, orsaker till andra världskriget och dylikt är undermålig. Men denna kritik behövs. Kanske kan böckerna på sikt bli bättre?

Ricardo Guillén sa...

Jonas: att historian är vinklad är nog inget som bara jag anser, det är ju möjligt att påvisa genom att studera vad som, i olika tidsepoker, har betraktats som historia, och av vem. Samt vem som haft makten att etablera "sin" version som Historia med stort h.

Vad jag sen personligen tycker om att det "är" så, spelar egentligen liten roll. Däremot skulle jag ju personligen kanske se en annan prioritering i historieskrivningen; t.ex. kan jag tycka tycka att kvinnors, arbetarklassens, anarkismens, homosexuellas eller den biologiska mångfaldens historia är berättelser - ur de nämnda aktörernas perspektiv - som borde vara dominerande som "Historia" (istället för kungar och krig, som bara representerar maktens världsbild och hobbies).

Har inte läst det av Rojas du syftar på, så jag kan ej uttala mig om det just nu...

Jonas sa...

Ricardo:
Då tolkar jag dig som att du helt plötsligt de facto tycker det är rätt av Rojas & co att kritisera böckerna för att olika perspektiv uteblir och enbart vissa stora händelser uppmärksammas.

Du kanske borde läsa mer innan du kommer med fler kommentarer! Det är litet tröttsamt när budskap bedöms enbart från vem avsändaren är.

Charlie sa...

Lilla gubben....Så lustigt. Är du ett skämt??

Först anklagar du Rojas för kommunist.
Sedan vill du ingå allians med kommunisten Lars Ohly för att styra riket????

Hut många hjärnceller har du????