söndag 20 maj 2007

Glädjande nyheter från Colombia

Glädjande nyheter från Colombia, svenskens sambo har släppts! (Svd, DN, Aftonbladet, Expressen) Hoppas nu också vår landsman snart släpps. Jag har följt utvecklingen i Colombia under lång tid. Hade en debatt i kammaren redan 5 april 2005 om situationen i landet.

I februari 2005 åkte jag ”till konfliktzonen, till djungeln och till floden Bojayá. Det är därifrån jag har mina starkaste minnen från resan. Att få möta dessa offer och lyssna på deras skildringar och historier om hur de upplever konflikten, att få sitta i kyrkan som den 2 maj 2002 sprängdes i bitar, den här gången av Farc, och där 119 människor miste livet och att i samma kyrka få sitta och lyssna på företrädare för sex byar som flytt undan från stridszonen lite längre bort vid samma flod var skakande. Jag tror att många av oss bär med sig de här intrycken av att vara så nära dessa människor.

Konflikten i Colombia är väldigt svårbegriplig. Det är en av de mest långvariga väpnade konflikterna mellan väldigt många olika grupper. Här har narkotikan den senaste tiden verkligen fungerat som en katalysator i hela situationen, och de som lidit mest är byborna i Bojayáregionen och de civila runtom i hela Colombia. Konsekvenserna av detta är alldeles oerhörda.”


Min senaste fråga ställde jag till utrikesministern för en tid sedan. Den handlade om den ökade hotbilden mot oppositionen. Fick positivt svar av Carl Bildt.

Min långsiktiga förhoppning är att den uppmärksamhet kidnappningen inneburit i Sverige också innebär att det svenska engagemanget för situationen i Colombia ökar. Men nu är huvudfokus att få 63-åringen frisläppt!
Bilderna är från min resa 2005 (Bild1. Jag och Uribe, bild2 och4 från Bojaya, Bild 3 Bogota).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det finns många svenskar där ute i världen som hamnar i klammeri med rättvisan. Det märkliga är att det ytterst sällan handlar om etniska svenskar.

Undrar om betydelsen sambo här handlar om den enligt SAOB; blandning mellan vit och neger eller definitionen blandning mellan vit och mulatt eller den där sambo betecknar blandning mellan indian och neger.

Frågan är om vi riktiga etniska svenskar har lust att betala för denna "mångkultur".

Luciano Astudillo sa...

Anonym: Väldigt få skulle vilja betala för någon med så ruttna värderingar...så är vi svenskar.

Anonym sa...

Du hör inte till dom det ser man ju. Att förespråka ett mångkriminellt ghetto i ett land man själv inte hör hemma det luktar illa. Ingen lojalitet med Sverige och svenskarna det har du.

Em. sa...

så modiga de är, de som hoppar på dig!

massa kärlek behövdes det visst här! jag är så etniskt svensk det blir nästan och jag diggar dig ju skarpt. lätt att jag betalar, så mycket jag bara kan!

Ulf Erlingsson sa...

Tack för att du försvarar demokratin. Och försöker sätta dig in själv i vad som händer i Colombia, istället för att bara svälja propagandan från den ena eller andra sidan. Det är klart, att du kan spanska är ju en förutsättning.

Just nu pågår en kamp för demokratin i ett land jag har kommit att ha mycket kontakt med, Honduras. Som svensk riksdagsman för socialdemokraterna, och spanskatalande, tror jag att du har en unik position för att förstå hur viktigt det var för parlamentet och högsta domstolen att avsätta en president som fullständigt struntade i de andra statsmakterna. Zelaya betedde sig som en enväldig kung, som Gustav III, och hade han INTE blivit arresterad morgonen den 28 juni så hade inte Honduras varit en konstitutionell demokrati på aftonen.

Jag har skrivit om vikten av att en demokrati försvarar sig på http://blog.erlingsson.com/?p=1463 Det är en analys av händelserna i Honduras utifrån ett svenskt demokratiperspektiv. Faktiskt handlar hela bloggen om det, men den texten sammanfattar det hela. Se också kommentarerna.

Jag hoppas att du engagerar dig för ett fattigt folk lider pga den obegripliga politik som världen för mot dem.