tisdag 22 maj 2007

Leninisten och lögnaren Rojas

Idag i DN debatt vill Mauricio Rojas i sann kommunistisk anda skriva om våra historieböcker. Rojas presenterar en rapport som heter (S)kolan: Om politisk snedvridning i grundskolans läroböcker". Han hävdar:

I denna rapport visas att samma ovetenskapliga och politiskt vinklade bild av Sveriges moderna historia ges i grundskolans mest använda läroböcker, utgivna av ansedda förlag som Bonnier och Liber. De krav på allsidighet, saklighet och vetenskaplig förankring som är ställda i skolans styrdokument åsidosätts på ett flagrant sätt till förmån för en historieberättelse som i avgörande stycken är en blåkopia av socialdemokratins egna hyllningstexter om partiets roll i svensk historia.

Men bli inte överraskade om ni läser rapporten och upplever att den är selektiv och godtycklig. Ja typ, rentutav "ovetenskaplig och politiskt vinklad". Man tar sig för pannan. Men jag är inte överraskad. Som gammal leninist finns det väl citat som säkert inspirerat Rojas mer än andra. Som det här:

"I vår kamp för makten får vi inte hejdas av några principer. Vi bör vara beredda till vilka trick, olagliga metoder och lögner som helst… Om vi för kommunismens skull är tvungna att utrota nio tiondelar av befolkningen, får vi inte vika tillbaka för detta offer."V. I. Lenin

Den arga och samhällskritiska rösten mot utanförskap som Rojas en gång var har sedan länge tystnat. Nu ger sig den borgerliga regeringen på de som arbetslösa med tuffare krav samtidigt som man rycker undan mycket av stödet till samma grupp. Nu ger den borgerliga regeringen mer till dem som redan har mycket genom borttagandet av förmögenhetsskatt och ändriga i fastighetsskatt istället för att ta kampen mot utanförskapet. Om detta är Rojas tyst - en lydig och inställsam soldat i det borgerliga systemskiftet.

Förr var det den röda revolutionen som var revolutionären Rojas drivkraft, nu är det den blå.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, låt se om jag förstod dig rätt här. Rojas har alltså fel i det han skriver om skolans läromedel därför att (1) han har varit leninist, och (2)den borgerliga regeringen avskaffat förmögenhetsskatten och ändrat fastighetsskatten?

Eh?

/Bengt

Nicke Grozdanovski sa...

En jättebra artikel om Rojas. Men var du tvungen att blanda in kommunism i detta också. Även om han mot allt förmodan har varit röd så är han inte det längre utan han är nyliberal och skriver den här rapporten som en sådan också. Så kalla han för vad han är nu och inte vad han har varit.

Med vänlig hälsning från mig :-)

Anonym sa...

Har Rojas varit leninist? Seriöst? När var det? Och vilket parti stödde han då?
Alltså, jag har verkligen missat något.

Jonas sa...

Mycket konstiga anklagelse, Luciano. Som du säkert vet är Rojas mot all form av fundamentalism - inklusive "blåa revolutioner". Vågar du säga sånt här mellan fyra ögon till din riksdagskollega eller nöjer du dig med att plita ned det i en blogg med relativt få läsare? Tycker det är trist att nivån på bloggar sjunkit så lågt jämfört med dialogen i "verkligheten".

olydig sa...

Mauricio och hans vänner är ute och cyklar av en ganska enkel anledning: Det finns ingen "neutral" litteratur. Allting är skrivet ur ett perspektiv. Mauricio är inte förbannad för att skolböckerna är (som han ser det) skrivna ur ett perspektiv; han är förbannad för att de inte är skrivna ur hans perspektiv.

Angående det påstådda Lenincitatet så är det med stor sannolikhet ett falsifikat

Anonym sa...

Olydig/

Är Lenincitatet ett falsifikat? Kan du utveckla det där närmare? Gärna med en källhänvisning.

Anders Eriksson sa...

Malicia: Kolla länken som Olydig bifogade. Malte gjorde ett hästjobb för att visa att citatet är ett falsifikat.

Nicklas Eriksson sa...

Herregud, man häpnar över okunnigheten om Rojas! Jo, han har varit leninist. Vad tror ni han bor i Sverige för? Han flydde som kommunist från det fascistiska Chile. Senare blev han en föraktansvärd turn coat som anstränger sig allt han kna för att trycka tungan lite längre upp i den svenska borgerligehetens stolgång.

Rojas betraktas som landsförrädare av en stor del av chilenare i Sverige.

Anonym sa...

Nicklas/

Förlåt mig så hemskt mycket för att jag inte håller reda på varenda svensk politikers personliga bakgrund. Visste att Rojas var från Chile men inte att han var f d kommunist. Hade inte en aning om att Pinochets regim uteslutande förföljde kommunister, jag trodde spektrat var bredare än så. Men jag böjer mig givetvis för din oändliga visdom. Samtliga exilchilenare i Sverige är eller har varit leninister.
Eller?

Anders/

Ops. Missade länken...Tack!

Anonym sa...

Rojas har 100% ratt, det upptackte man i skolan, dessutom var SVT-Radion ocksa i extrem vansterns makt. Konstigt att ett flertal bloggare nu smutskastar Rojas utan att ta en saklig debatt om saken. De som smutkaster honom sajer inte att han fel heller, Rojas har ratt och det ar ett kansligt amne for kommunister och socialiser som i alla ar vridit opinionen med TV-Radion, skolbocker och press stod, till vanter. Anti amerikansk, anit-kapitalistisk propaganda overallt, aldrig en fri och oppen debatt, inte ens nu. Det borde bli en oppen redovisning och debatt om asikts-fortrycket som sverige lider under. Den debatten kan inte vanstern fora efersom det ar dom som ar askikts-fortyckarna. / Roger

tom sa...

Rojas rapport är det mest ensidiga, osakliga propaganda som Timbro spottar ur sig på senaste tiden. Men det kommer nog snart något värre från samma källa tyvärr...

meditations71 sa...

Mina tankar ang Rojas debattartikel: http://meditations71.blogspot.com/2007/05/rojas-och-den-pstdda-propagandan.html

Anónima sa...

Jag ska inte prata om Rojas för om honom vet jag ganska lite eller nästan ingenting. Jab har ingen kontakt alls med andra chilenare och är inte heller intresserad av många säger för att en stor del ljuger, det passar dem perfekt.

Jag vill säga bara att den största delen av chilenare (som också från andra länder från Latinamerika), som kom till Sverige, hade inte som skäl att de var förföljda, vilket var en lögn. Många köpte falska brev där stod att de hade blivit torterad och hotade vid liv när i själva verket hade de andra motiv för att vilja lämna landet. De ljög då och forsätter ljuga idag. Jag känner några som aldrig har arbetat här i Sverige och som har tom blivit "pensionärer". Jag skäms!!! Jo, det finns från andra länder med, och nu är det "arabiska och afrikanska länder tur", men det är inte mitt folk, fast det gör mig lika förbannad! Att komma hit oc utnytja ett sistem som är så generös och naiv (för att inte säga nåt hårdare), är det nåt som jag tycker är ett skam för oss alla andra invandrare som har försökt klara oss på egen hand här i Sverige.

Vissa politiker i Chile sålde bre på 80 talet så många kunde komma hit eller andra länder med liknande sistem, för att de ville fly från fattigdomen och tom kriminella kom hit, folk som var vanliga brottslingar och som var sökta där. Här var det rena paradiset för att skaffa sig ett liv.

Det finns tom folk som fejkade deras "tortyr" genom att be nån kumpa slå honom för att säga påstå att de hade blivit slagen pga politiska skäl.

Ni får väl ursäkta mig för att mitt svenska är inte helt rent, men det går att förstå iaf.

En chilenska kvinna som kom till Sverige några år efter att diktaturen hade upphört i Chile, en chilenska kvinna som kämpade där mot Pinochet, men som inte heller var komunist eller socialist. En kvinna som vet precis vad är det som hände i Chile från 1970 och 1992 (året som jag kom till Sverige).

Mycket mer skulle jag kunna säga om saken.

Synd att jag är anonym, men nu är jag gammal och vill vara ifred, men kan bara inte låta bli att säga min mening.

Anónima