söndag 16 september 2007

Vad firar alliansen, Vilks och Josefsson?

Efter ett katastrof år ska a-laget fira. Men vad? Den dåliga opinionen? Att man ökar klyftorna och gett sig på de arbetslösa. (svd) I detta läge måste vi socialdemokrater fortsätta vår tuffa oppositionspolitik samtidigt som vi fortsätter samtalet framtidens politik (DN).

Jag har tidigare haft synpunkter på syftet med Lars Vilks tuschteckningar. Det har jag än. Men nu hotas han av ett gäng extremister. Detta är fruktansvärt och ska fördömmas! (Svd).

Idag har jag i efterhand har sett Jan Josefssons inslag om SFI fusket som ger bidrag. Reagerar starkt på de ensidiga perspektiven och den väldigt svart-vita bild som ges i reportaget kring svenskundervisningen. Huvudpoängen är att det finns en del som läser SFI som medvetet misslyckas för att leva på bidrag. Säkert så. Även om det tom för Josefssons gäng var svårt att hitta någon. Inget om att att drygt 30 procent av de som hoppar av SFI:n lider av tortyrskador och andra trauman. Är det dokumentär TVs totala haveri vi sett?

Trots det är jag säker på att Josefsson återigen skickligt fångat ett stämningsläge i Sverige. Vi politiker får inte blunda för det. Men jag förvånas ändå att Josefsson, med sin intellektuella kapacitet, inte förmår lyfta sig från en ganska endimensionell syn på svenskhet och Sverige i efterföljande samtal. Begrepp som svensk, invandrare, mm används på ett sätt som inte längre fångar verkligheten, inte fångar Sverige.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, Janne Josefssons "intellektuella kapacitet". Vågar inte tänka på vad sossar tycker är intelligens om du kallar den karln intellektuell.

F.ö. var det en av få bra dokumentärer, även om den var lite ensidig. Han gjorde helt rätt som tryckte upp vänsterpartisten för den slapphänthet hon varit med att bidra till.

F.ö. var det ganska patetiskt att höra de två damerna förklara varför de inte hade jobb. Precis som om inte svenskar har barn och hem att ta hand om...

Anonym sa...

Men NU gick de i SFI, det är ett långsiktigt arbete. I dag är det dessutom mycket svårare att få försörjningsstöd om man tänker läsa SFI, det skall finnas en tydlig planering till vart det skall leda för att man skall få läsa med bidrag i alla fall i Malmö. Det var ju härifrån bilderna på flera deltagare kom men sen kom "expert"kommentarerna från något helt annat ställe - konstigt.

P från Malmö

Anonym sa...

Du menar att invandrare ska gå i SFI 6år (den ena damen hade bott i Sverige i 6år) eller rentav 11år (den andra damen hade bott i Sverige i 11år)? Visst är språkinlärning ett långsiktigt arbete, men ska det ta ett decennium innan de är kapabla till att jobba?

Nänä, den bästa SFI-kursen är givetvis den som är förlagd på arb.platserna - då företag inte vill anställa folk som inte kan svenska (vilket är logiskt för alla som inte heter sosse i mellannamn) får man ta till andra metoder (ex. APU).

Anonym sa...

Klart man inte skall gå så länge vilket de ju inte hade gjort eftersom de inte gick på SFI förrän nu! Du kan inte gå så länge på SFI med bidrag var min poäng.
Sen är inte de "proven" som lyftes fram i programmet det som främst ligger till grund för om du kommer vidare eller inte utan det är en samlad bedömning från läraren. Det var därför en löjlig vinkling på ett ämne som hade förtjänat en ordentlig genomgång eftersom det finns mycket att förbättra fram för allt då det gäller individualisering och arbetsmarknadsanknytning. Janne J är tyvärr ute efter billiga poänger istället för att verkligen göra skillnad precis som vanligt.

P från Malmö