måndag 17 september 2007

Gudtjänst i Storkyrkan?

En av Sveriges Riksdags finare traditioner är gudstjänsten som hålls i Storkyrkan innan öppnandet. Eftersom Sverige länge varit ett sekulärt samhälle har det stått ledamöterna fritt att gå till gudstjänsten. En del ledamöter har valt att gå dit, andra har struntat i det. En del går alltid, andra ibland. En del har gått för att de är troende, andra har gått för att de tycker det är en trevlig tillställning.

Gudstjänsten i år inleds av domprost Åke Bonnier under medverkan av kantor Maynard Greber och imam Abd al Haqq Kielan. Tidigare år har religiösa ledare från andra religioner medverkat. Jag har tolkat det som ett uttryck för det mångreligiösa och öppna land Sverige är.

I år är det första gången en svensk imam bjudits. Det har föranlett del reaktioner. Humanisterna har uppmanat oss att bojkotta gudstjänsten. Andra menar att när kyrka nu skiljts från staten borde också Riksdagen avstå från denna tradition. Jag har respekt för sistnämnda argument.

Reaktionerna från ledamöterna har varit olika. Fredrick Fedeley tycker vi ska sluta gå till kyrkan överhuvudtaget. Konsekvent. Min partivän Carina Hägg som "redan det år när biskop Arborelius bjöds in skruvade" i "kyrkbänken" ska bojkotta i år, (skriver hon i GP den 17/9). Men hon gick dit den gången Arborelius medverkade. Och tro mig något kvinnoförakt eller förtryck fanns inte i hans predikan.

När man inte längre vill lyssna på den som är oliktänkande och när man inte längre ens kan sitta i samma byggnad som oliktänkande är det grunderna i vårt öppna samhälle som sätts på prov. Då krävs uppslutning. Jag själv tänker fortsätta gå till Storkyrkan.

1 kommentar:

Ibn Kafka sa...

Helt rätt! Det finns fundamentalister även his de sekulära...