onsdag 28 mars 2007

Fransk fotboll en möjlig förebild?

Nås av den tråkiga nyheten att vi svenskar förlorat i EM-kvalet mot Nordirland (AB, DN och Expressen). Har själv varit och sett vänskapsmatchen Frankrike-Österrike i Estad de Francé, Matchen kontrollerades helt av Frankrike.

För någon vecka sedan var det några intellektuella som menade att det fanns alldeles för få riktiga fransmän i laget. Det är inte första gången det sägs. Det sades av Le Pen för några år sedan också. I förra helgen spelade det franska landslaget kvalmatch borta mot Litauen. Innan matchen vecklade de ute en banderoll där det stod (riktat till dessa intellektuella): vi är mer fransmän än ni. Sedan gick det och vann matchen med 1-0.
Hur gick det mellan Frankrike-Österrike? Frankrike vann 1-0. Det fanns många debutanter i laget: Samir Nasri, 19 år, som till vardags spelar i Olympique de Merseille var den mest hyllade. Den 22-åriga Lassana Diarra från superlaget Chelsea gjorde en mycket bra match. En annan 19-åring, Karim Benzama från Olympique Lyonnais, inbytt i andra halvlek gjorde målet. Frankrike är på väg att få ett nytt storlag när VM-hjältarna från 1998 och silvermedaljörerna från 2006 nu en efter en gått i pension.

Det är något särskilt med det franska landslaget. Fogar samman landet till en stort ”vi”. Bara några intellektuella och några vilsna högerpopulister i landet är de som inte fattat det. Kanske har Sverige något att lära av Frankrike ändå?

2 kommentarer:

Karin sa...

Vi kan onekligen ha mycket att lära av stolta franska fotbollsspelare.

Skriver egentligen bara för att säga att jag blev mycket glad när jag läste SAPs hemsida idag. Jag skulle vilja salutera Mona och er i de fyra grupperna. KANON!

Luciano Astudillo sa...

Tack! Det ska bli kul.