fredag 2 mars 2007

Irakiska flyktingar till Danmark?


Intervjuades av Nora, pressemedarbejder, Amnesty i Danmark för Amnesty-Bladet. Hon vill förstå skillnaden mellan Sverige och Danmark vad gäller flyktingmottagningen.

Danmark tog bara emot 13 irakiska flyktingar 2006 medan bara Malmö tog emot fler irakier under 2006 än hela Tyskland, Norge, Storbritannien, Irland och Danmark sammanlagt (källa: information).

Med tanke på att danskarna var med om att starta kriget borde de ta ett större ansvar. Jag har krävt att migrationsminister Tobias Billström ska ta upp det med sin danska kollega i en skriftlig fråga. Hans svar lovar gott! Hoppas du inte glömmer det Tobias! Läget är kritiskt i din gamla hemstad Malmö. Precis som jag försökte framför till dig i debatten vi hade i TV4 för några veckor sedan.


Vi svenskar har inget att skämmas för. Vi är tvärtom stolta över att kunna ställa upp för medmänniskor som behöver skydd. Vi lämnar inte folk i sticket.
Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , danmark,

6 kommentarer:

magnus sa...

"Med tanke på att danskarna var med om att starta kriget"

Vad pratar du om?

Danskarna hade en bra motsåndsrörelse, och man räddade nästan hela sin judiska befolkning. (Bra va!(???????))

magnus sa...

Jaja, nu förstår jag. Du menar att danskarna var med 50 andra demokratier - bland annat en lång rad europeiska länder om att störta världens grymmaste diktator Saddam Hussein och satsa på demokrati i Irak; ett arbete som fortfarande pågår med irakiernas stöd.


Att Al Qaida och extremister ger sig på civila i Irak är orsaken till att många flyr. Särskilt kristna har flytt fårn islamister. Det är inte de som befriade Irak från Hussein som har den primära moraliska skulden till detta, med irakiska regeringen och de allierade säkerhetsstyrkorna som nu är i Irak på regeringens nåder har naturligtvis ett ansvar att stävja och lösa såna konflikter. Ett säkert tidsödande jobb som kräver resurser.

Luciano Astudillo sa...

Saddam är störtad, vilket få sörjer. Men freden och demokratin är långt ifrån vunnen.

Det finns inte många kvar i "koalition av villiga". Storbritannien tar hem 2000 man, Danmark tar hem sina trupper och Litauen sägs fundera på att göra detsamma.

Det finns enligt UNHCR 1,8 miljoner interna flyktingar i Irak, och cirka 2 miljoner irakiska flyktingar i grannländerna, framförallt i Syrien, Jordanien och Iran. Civila fortsätter dö varje dag...

magnus sa...

I Afghanistan satsar man på att vinna freden i framtiden genoom att öka styrkorna. Bush gjorde detsamma och får stöd av många irakier, där många dock tvivlar på att satsningen (en bit över 20000 soldater) är tillräckligt. Trots vänstern i västs generella ovilja att ta ansvar finns ju i socialistinternationalen en ljusglimt, som faktiskt arbetar i Irak och förordar tillräckligt stora säkerhetsstyrkor och att USA och andra stannar i Irak.

Se t ex denna bloggpost och denna artikel.

Jag postade också i dag om en amerikansk muslimsk organisation som menar att Bush är en hjälte, en frälsare för den muslimska världen och dess möjlighet att få en demokratisk utveckling. Jag kan inte säga att jag är övertygad om att allt slutar gott, men det hade varit sämre för irakierna om Saddam aldrig störtats (tycker de flesta irakierna enligt undersökningar).

Oavsett vad folk tycker etc så är vi här och nu, och vad är det bästa? Inte att lämna Irak att flås levande av bl a mindre legitima våldsamma extremister och religiösa iranska intressen. Ansvar!

magnus sa...

Det är som ett småborgerligt försäljningstrix, väldigt omoraliskt, det Michael Moore-grejen med trumfiatoriskt nöjda uttalanden om att de allierade drar bort soldater från Irak samt önkningar om att även USA gör det. En undersökning bland irakier visar att de verkligen vill ha kvar USA i ett par år.

Det finns inget försvar för billiga politiska poäng mot fix-demonen Bush till priset av Iraks väl.

magnus sa...

Under Saddam Husseins tid var det något 10-tal mijoner flyktingar som fruktade att Saddam skulle ta deras liv. Att det finns många miljoner flyktingar nu är naturligtvis inte bra. USA har inte haft rätt strategi, men allt är relativt (t o m graderna i helvetet) och det finns ju trots allt fler poliser och större irakiska säkerhetsstyrkor för varje dag, samt att USA nu erkänt fel man gjort och väl kalibrerat en ny strategi (och ny befälhavare).