tisdag 12 februari 2008

Britterna och sharia

I slutet på förra veckan blossade en infekterad debatt upp i Storbritannien när ärkebiskop Rowan Williams föreslog att landet skulle överväga införa delar av sharia-lagstiftning som en del av Brittisk lagstiftning.(BBC)

Det var intressant att följa debatten på plats. Medverkade nämligen på ett seminarie om Socialdemokratins framtid i Europa som bland annat gästades av Gordon Brown.

Tyvärr tror jag att Williams välvilja leder helt fel. Så här kommenterar KG Hammar det i DN Kultur:

Williams utgår ifrån det fragmentiserade brittiska samhället, där religion och kultur bidrar till att människor lever i olika världar med liten eller ingen samhörighet som brittiska medborgare. Han frågar sig om integration kan underlättas av att engelsk civil lag mer än i dag erkänner förekomsten av de olikheter som finns och bejakar att människors känsla av identitet och tillhörighet kan vara djupare i relation till religion och kultur än till landet.

Det är i detta sammanhang han nämner sharia som ett exempel på ett religiöst lagsystem där vissa, ospecificerade, delar skulle kunna inkorporeras i engelsk lag som ett uttryck för erkännande. När han nämner sharia är det tydligt att han också vill problematisera den förenklade bild av sharia som finns i väst. Han hänvisar till den diskussion som pågår inom den islamiska världen, men citerar samtidigt den berömda teologen Tariq Ramadans yttrande att man i väst inte kan nämna sharia utan att allt går snett.

Och snett gick det ju, som kommunikation betraktat. Det är helt klart att Rowan Williams inte förordar parallella juridiska system. Men han har uttryckt sig oklart och är därför inte utan ansvar för att han uppfattats som han gjort. I värsta fall förstärks främlingsfientligheten av det inträffade, i bästa fall blir det en fördjupad diskussion om religionens plats i det sekulära samhället, där det är uppenbart att "religion som privatsak" inte längre är ett fungerande mantra. Här är frågan hur man kan se positivt på religiösa tillhörigheter och engagemang samtidigt som man bejakar det sekulära samhällets öppna spelregler som är lika för alla och så ska förbli.




Media: Svd, DN

1 kommentar:

Anonym sa...

Muslimerna är välkomna att bygga Moskeer i Europa när vi byggt 100 kyrkor i Saudi-Arabien.