torsdag 20 december 2007
Till minne av Fuat
Det finns inget mer smärtsamt än när en nära anhörig, vän eller kamrat rycks ifrån oss i förtid.
Våra tankar går till Fuats fru och dotter, föräldrar och syskon.
Våra tankar går också till hans vänner, kollegor och till assyrierna som mist en viktig förebild och ledare.
Låt mig uttrycka min, men också Mona Sahlins, djupaste medkänsla till er alla.
Den som mördade Fuat angrepp inte bara honom.
Han angrepp kärnan i det Sverige står för.
Han angrepp det öppna, demokratiska och trygga samhället.
Han angrepp alla oss! Och påminde oss om hur bräckligt livet är. Om hur viktigt att det är att ständigt försvara öppenheten, yttrandefriheten och demokratin.
Fuat själv skriver i sin kommande bok: demokrati är inte ett tillstånd – det är en aktiv handling.
Fuat ville påminna oss om att demokratin aldrig får tas för givet. Att grundläggande mänskliga rättigheter såsom frihet, rätten till liv och rätten att kunna forma sitt eget liv - inte alltid är givna.
I Sverige kan de flesta av oss natta våra barn - utan att behöva oroa oss för att vi dagen efter inte ska kunna ge dem vad dem behöver.
I Sverige kan vi säga vad vi vill, skriva vad vi vill - utan att vara rädda att någon plötsligt ska komma och knacka på vår dörr.
I Sverige kan vi delta i det politiska samtalet, i diskussionen - utan rädsla för förföljelse och förtyck.
Men – allt detta får inte och kan aldrig - tas för givet. Det har den som mördat Fuat så brutalt påmint oss om. Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling. Genom att ha samlats här idag hyllar vi Fuats ord, hans gärning och övertygelse.
Fuat stod starkt och tryggt i sin assyriska identitet. Samtidigt deltog han också som samhällsdebattör och intellektuell i diskussionen kring mångkultur, etnicitet och hur man kan rasera föreställningen om ”vi och dom”.
I takt med globaliseringen har ju Sverige förändrats. Världen har kommit till oss och vi har blivit del av världen. Fuat såg det. Han var ju själv en del av denna förändring.
Fuat drömde om ett bättre Sverige för sin dotter. Fuat drömde, precis som många av oss som samlats här idag, om ett Sverige där svenskhet inte har en viss hudfärg eller religion. Ett Sverige där alla i praktiken ges samma möjligheter och rättigheter, även hans kära dotter. Också här levde han som han lärde: Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling.
Fuat; din familj, dina vänner och alla vi som delar din dröm ska inte svika dig. Fuat; vi ska leva efter dina ord. Vi gör det idag genom att samlas här och på flera andra orter i Sverige. Vi ska göra det imorgon. Både i ord och i handling. Det är vi skyldiga dig.
Media: DN, DN2, Svd, Expressen, HD, Sydsvenskan, GP, Uppsala Nya Tidning, Corren
onsdag 19 december 2007
Vaxholm, kammaren och Fuat
Detta fullständigt oacceptabelt. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin måste både i ord och handling agera för att värna den svenska modellen. Alla som utför arbete på svensk arbetsmarknad måste få samma villkor, oavsett var de kommer ifrån.
Media om Vaxolm: DN, Sydsvenskan, Ekot
Annars blev det mycket tid i kammaren igår. Hade tre debatter en om politisering av utredningsväsendet med Maud Olofsson, en om Sveriges engagemang för demokratin i Colombia med Carl Bildt samt en om solidaritetsstöd med Nyamko Sabuni. Läs dem gärna!
Ur första debatten: Alla vet vid det här laget att Maud Olofsson sparkade fel Lars-Olof Pettersson. Genom en snabb sökning på Eniro hade man i Regeringskansliet – bara genom att klicka – kunnat ta fram att det finns ungefär 74 Lars-Olof Pettersson. Hade man dessutom ringt Skatteverket skulle man ha kommit fram till att det finns 70 Lars-Olof Pettersson som stavar med f och 220 som stavar med v. Den person som sparkades från den viktiga utredningen som skulle se över företagarnas trygghet var en flitig företagare vars namn vanhedrades i den presskonferens som fortfarande ligger uppe på regeringens hemsida.
Idag ska jag tala på Medborgarplatsen till minne av Fuat Deniz. Det arrangeras manifestationer mot våld i det offentliga rummet i flera universitets- och högskolestäder : Örebro, Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping och Norrköping. Kl 18.00. Anslut dig du också.
Här hittar du mer info.
måndag 17 december 2007
Hjältar, hjältar och hjältar
En annan anti-hjälte vår före detta försvarsminister Odenberg (DN debatt):
Vi har nästan ingenting kvar till nationella försvarsuppgifter trots att alliansen gick till val på ett valmanifest där vi krävde "en försvarsbudget som rymmer både nationella och internationella uppgifter".
Tänk så förödande för regeringen att ha honom skällande på försvarspolitiken:
Min amerikanska hjälte, Barack Obama, verkar ge fru Clinton en rejäl match. Yeah! Tack Oprah! (Expressen, Aftonbladet)
onsdag 12 december 2007
Avhopp mot högerpolitiken
Vi två är båda - med lite olika erfarenheter och bakgrund - sedan många år engagerade i jämställdhetsarbetet. Den politik vi nu ser föras har svetsat oss samman i övertygelsen att en ännu tydligare opposition måste bedrivas mot regeringen Reinfeldts orättvisor och ojämlikhet. Från och med nu kommer vi därför att ta upp den kampen tillsammans, den ena som ordförande för landets största feministiska parti och den andra som ny socialdemokratisk ledamot i Jämställdhetsrådet.
Glöm inte alla som redan lämnat AMS styrelse. Här finns ett mönster.
Annars går jag mest och är lite besviken på att jag missa Al Gores tal i riksdagen idag. Han lär ha vrit lysande (Svd, DN)
tisdag 11 december 2007
Mode och entreprenörskap
måndag 10 december 2007
Jobbgruppen i Göteborg
10:00 Samling på Lindholmens Science Park med genomgång av bakgrund och utvecklingsområden samt idéerna kring Lindholmens Science Park
11:30 Lunch Lindholmens Science Park
12:30 (ca) Buss 16, som är en s.k. stombusslinje för snabbt kollektivt resande mellan ex.vis Chalmers och Södra Älvstranden
13:00 (ca) Möte på BRG (Business Region Göteborg). Genomgång av hur BRG arbetar med näringslivspolitiska frågor i GR (Göteborgsregionen, ett samarbete mellan 13 kommuner)
15:00 (ca) Tid för gruppens egna överläggningar
16:30 (ca) Möte med Sysselsättningsutskottet (SAP – LO Göteborgs interna arbetsgrupp som också har ansvaret för att bedriva rådslagsarbetet lokalt). Inkl. lättare måltid.
18:00 Öppet möte/partimöte med inbjudna representanter för Företagarna.
onsdag 5 december 2007
Reinfeldt i tomteluva? Trams!
Ursäkta ni kanske tycker jag tar i. Men jag tycker det är en vidrig syn på politik som moderaterna avslöjar. Som om politik vore att ge gåvors till människor. Politik handlar om samhällsförändring. Om att, tillsammans med andra, försöka förbättra Sverige och världen.
Inte heller konstigt att vår statminister tappar i förtroende. Att han överhuvudtaget lånar sig till denna typ av jippon. Pinsamt.
Dessutom slår jag vad om, även om alla luckor går att öppna, att jultomte Reinfeldt inte berättar om de hårda klapparna han delat ut det första året. För är det något den borgerliga regeringen verkligen bidraget med är att gör Sverige hårt och kallt!
Moderaterna borde skämmas!
Här kan ni läsa om Geijeraffären i media: Svd, DN, DN2, DN3
Här kan ni läsa om M samarbete med SD: AB
Linton om Venezuelas folkomröstning
Av valresultatet kan många, men framför allt fem, slutsatser dras:
1. En av världens mest moderna konstitutioner (skapad av Chávez 1999) har räddats från snabb degenerering till en av världens mest omoderna (det nedröstade förslaget).
2. Venezuela har fått en fungerande opposition med bas i en vaken studentrörelse i stället för i ett statskuppande näringsliv.
3. Revolutionen fortsätter, men måste nu begrava sina leninistiska element.
4. Hugo Chávez ska lämna posten 2013, vilket tvingar landets socialister att odla en efterträdare, det vill säga gå från billig personkult till social rörelse.
Till detta kan läggas den viktigaste; Latinamerikas vänstervåg kommer från och med nu att tas på mycket större allvar, så väl av ländernas interna oppositioner som av världen.
tisdag 4 december 2007
Nuder, Björklund och entreprenörskap
Jag varnade tidigt för att regeringen bedriver en alltför expansiv finanspolitik. Och med facit i hand är det enkelt att konstatera att det inhemska kostnadstrycket hade varit lägre om regeringen hade avstått från att sänka skatterna med sammantaget 65 miljarder kronor vid årsskiftet. Då hade det varit lättare för Riksbanken att möta en internationell konjunkturavmattning med sänkta räntor.
...
Regeringen däremot har bundit sig vid masten och driver igenom en ekonomisk politik som formulerades för två år sedan - i ett helt annat konjunkturläge. Man riskerar att göra om samma misstag som regeringen Bildt gjorde i början av 1990-talet - hålla sig till en framförhandlad ekonomisk politik som inte tar hänsyn till nya förutsättningar. Bildt-Wibble förnekade problemen och först när krisen var ett faktum bad man om hjälp från oppositionen.
Jan Björklund i sin tur lovar i GP att friskolorna ska få krav som större i utsträckning ska leda likvärdighet mellan privata och offentliga skolor:
- Det måste vara så lika villkor som möjligt mellan friskolor och kommunala skolor. I dag finns det en massa villkor i skollagen som bara gäller kommunala skolor men som fristående skolor inte behöver följa, och det menar jag behöver förändras.
Vi får väl se vad det innebär. Svårt att utläsa. Men det är märkligt. Björklund har tidigare ivrigt arbetat för att ge och behålla friskolornas gräddfiler. Nu ska ändra på det. Hmm...måste kolla in det där. (Svd)
Här kan du se det sista Youtube inslaget från Jobbgruppen. Den handlar om hur vi socialdemokrater kan nå vår vision att ha den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörskap och småföretag:
måndag 3 december 2007
Kds nytag
fredag 30 november 2007
Vi måste hålla tempo
Samtidigt ska vi faktiskt också börja sträcka på oss lite. Jag menar att vårt effektiva oppositionsarbete börjar ge effekt. Vi visar på luckorna. Vi visar på sveken. Samtidigt fortsätter vi siganelara och utveckla en politik som tar sig an framtidens utmaningar.
Opinionsläget får inte tas som intäckt att inte reformera vår politik. Hur stärker vi arbetslinjen så att de som står längst från arbetsmarknaden också kan få jobb? Hur förbättras vilkkoren i arbetslivet? Hur utvecklar vi en bättre politik för entrepenörskap och kreativitet?
Media: DN, Svd, AB, Svd
onsdag 28 november 2007
Diskriminering, flyktingar och Maud
Jag menar att det måste finnas nolltolerans mot alla former av kränkning mot människovärdet. Denna gången handlar det om personer från ett annat land andra gånger är det kvinnor, äldre, homosexuella eller funktionshindrade som drabbas. Här, under rubriken Vad ska göras åt diskriminering inom arbetslivet, kan du hitta en debatt mellan mig och Elisabet Svantesson.
Igår kastade Göran Johansson in en "brandfackla" i debatten om flyktingmottagningen. Många har kritiserat honom. Jag kan förstå. Det blir märkligt när man ger sig på "offret" för smugglingen inte "förövaren". Samtidigt kan jag förstå Johansson. Den borgerliga regeringen är mycket passiv. Den hjälper inte de kommuner som nu tar ansvar för mottagningen. Den ställer inte krav på de kommuner som stängt sin dörr. (Svd, Svd1)
Ni kanske la märke till att Maud Olofsson. Hon kicka fel person.
När Maud Olofsson på en presskonferens förra torsdagen skulle presentera den nya utredaren inledde hon med att berätta varför den förra sparkats. Mot Lars-Olof Pettersson talade bland annat att han hade facklig bakgrund men framförallt att han hade varit valledare för SEKO i valet 2006.
– Det tog en stund innan jag förstod att hon förväxlat mig med Lars-Olof "Loppan" Pettersson, min namne och tidigare informationschef på SEKO. Nu är ju den spännande frågan: har hon sparkat mig på felaktiga grunder i tron att jag är någon annan än den jag är? säger Lars-Olof Pettersson, konsulten.
Läs mer här. Det kommer bli mer liv om det här. Tro mig...
måndag 26 november 2007
Gas, EMU och Colombia
En rimlig tanke att vara överens med sina grannländer om så stora projekt.
Den danske statsministern Fogh Rasmussen offentliggjorde nyligen helt överraskande en omläggning i Danmarks EU-politik. Det ska bli folkomröstning om bland annat EMU under mandatperioden. Efter det har dåliga förlorare börjat hota med ett svenskt utanförskap. Röstar danskarna ja till euron drabbar det Sverige i form av politiskt utanförskap i EU. Det anser statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag blir så trött. När de ekonomiska argumenten inte duger (Sverige har klarat sig bättre än EMU-länderna), ja då är det andra argument som ska fram. Om Fredrik Reinfeldt, som redan vunnit ett val med sitt snack om utanförskap, tror att han kan använda samma dimridå för att vinna en folkomröstning vill jag bara önska honom lycka till! (DN, DN2)
Tonen mellan två av Sydamerikas populäraste presidenter (om man får tro opinionsundersökningarna) har hårdnat. Det är illa. Det lilla hopp på att Chávez skulle kunna bidra till att den colombianska regeringen och FARC skulle kunna genomföra en fångutväxling är nu stendöd (Svd).
Ni minns väl Chávez?
fredag 23 november 2007
Fredriks ledarskap
"Vem är det som leder Sveriges regering? Fredrik Reinfeldt lade huvudet på sned och smålog åt frågeställningen. Uppenbarligen visste han. Kanske hade han känt på sig att frågan skulle komma, och bett någon av tjänstemännen ta reda på svaret. Han hade väl också lyssnat på radion.
....
I statsministerns frågestund i riksdagen visade Fredrik Reinfeldt att han visste vad han måste säga, även om det också denna gång levererades i form av lågmäld humor.
– Fru talman, sade Fredrik Reinfeldt. Det är jag som leder Sveriges regering.
Nu måste han börja visa det också."
Läs hela artikeln i Svd.
torsdag 22 november 2007
Fredrik: Håll den bruna högern kort
tisdag 20 november 2007
När skattasänkningar blev jobbavdrag
måndag 19 november 2007
(M)era skattefusk
Till exempel fakturor där det kostat 300 kronor att fälla träd, men 8.700 kronor att klippa gräset (man får skatterabatt på gräsklippning inte på trädfällning). Eller flyttfirmor som tar mer för flyttstädningen än själva flytten. Eller byggfirmor som också verkar utföra garagestädningar till höga kostnader.
Vi socialdemokrater varnade för detta. Suck! Den här typen av regelverk leder till svåra gränsdragningsproblem. Uppsåtligt? Vet ej. Onödigt? Absolut!
Utbildning, utbildning och utbildning
Konstaterar återigen att Maud Olofssons Modesatsning var rätt ytlig:
Kinesiskt mode kommer också, var så säker. Snyggt, tufft o med härliga detaljer, skriver Maud Olofson nämligen på sin bildblogg. Que? Var sys kläderna nu? Får se om jag tar upp det i debatten om mode den 11/12.
lördag 17 november 2007
Littorin: vem är gubben i lådan?
I den sa jag:
Ett år har gått av borgerlig politik på arbetsmarknadens område. Det är nu man kan börja utvärdera vad som har hänt. Vi ser att trots brinnande högkonjunktur är långtidsarbetslösheten ett stort problem för sittande regering. Man har förstört a-kassan fullständigt så att ungefär 360 000 människor har flytt den eftersom de inte känner att den ger den inkomsttrygghet som de är beroende av.
Det är inte lika kul längre för den borgerliga regeringen heller. Inte ens den ständigt leende ministern tycker att det är roligt längre. Att vara arbetsmarknadsminister var inte det roligaste han har gjort, sade han i Kommunalarbetaren som han tidigare citerade. Han har känt sig som gubben i lådan på Gröna Lund. Så fort hans huvud har poppat upp har det varit någon där som har slagit på honom. Så beskriver Littorin sitt första år som arbetsmarknadsminister. Har det inte varit fackföreningsrörelsen som har skällt på honom så har det varit arbetsgivarna. På så sätt vill han positionera sig som liggandes någonstans i mitten.
Har det varit så jobbigt är det bara att lämna. Vi är beredda att ta över. Ta med dig hela klabbet! Vi är beredda att ta över från i morgon om det skulle behövas.
Låt oss uppehålla oss vid bilden från Gröna Lund och gubben i lådan, för den är tilltalande. Jag skulle vilja beskriva det så här i stället: Littorin har bjudit alla sina kompisar i regeringen. Han har givetvis bjudit Fredrik Reinfeldt, statsministern själv. Anders Borg har kommit med, för han är ju en av tänkarna bakom strategin med den nya jobbpolitiken. Maud Olofsson och Jan Björklund är med. Och Hägglund också – jag höll på att glömma honom! Alla var med. Man tog Djurgårdsfärjan över till Gröna Lund, och så gick man direkt till spelet med gubben i lådan. Där har man nu stått i ett år. De som har poppat upp har varit de sjuka och arbetslösa. Där har man stått och bankat och bankat under ett helt år. Man har inte bekämpat arbetslösheten, utan de arbetslösa och de sjuka.
Nu har det gått ett år. Vi kan se att en bärande del i den borgerliga jobbpolitiken totalt har misslyckats. Det gäller försämringarna i a-kassan. Vi såg det i går när SCB presenterade sin senaste statistik. Man konstaterade att 153 000 nya jobb kom till under det sista året socialdemokratin hade makten. 81 000 nya jobb kom till under det första året som Littorin har haft makten. Då säger Littorin: Ni tricksar med siffror! Men då går vi till Eurostat. De trixar säkert också med siffror – eller hur, Littorin? Eurostat konstaterar att alla 25 EU-länder har haft en ökad sysselsättning oavsett om det har varit en höger- eller en vänsterregering. Sverige är inte Europamästare i sysselsättning. Vi ligger på delad åttondeplats.
Vi konstaterar bara utifrån detta att en bärande del i den borgerliga jobbpolitiken – att ge sig på sjuka och arbetslösa – totalt har misslyckats. Vi såg till att det kom fler nya jobb under det sista året vi hade makten utan att ge oss på sjuka och arbetslösa. Medge att ni har misslyckats! Ni har bara vidgat klyftorna och gett er på dem som fortfarande är arbetslösa.
Media: Svd, Svd
torsdag 15 november 2007
Älska fotboll
Här hittar du nu också min replik i Sydsvenskan (publicerades idag). Och vill du läsa hela min replik som jag skickadetill tidningen så håll till godo:
Waldemar Ingdahl, vd för tankesmedjan Eudoxa, har reagerat på en riksdagsmotion där jag vill att regeringen ska snabbutreda helheten av de villkor och krav som omger svensk elitfotboll i syfte att förenkla och stötta verksamheten.
Fotbollen används ofta som en metafor i debatten, mycket oftare än någon diskuterar sportens egna förutsättningar och villkor. Ingdahl själv kritiserade för några år sedan en grupp professorer som använde fotbollsmetaforer i en debattartikel om forskning. Men nu använder han min motion för att få fram sina synpunkter om skattesystemet i största allmänhet. Visst radar han upp aktuella händelser från fotbollens värld, men fotbollens villkor är han inte intresserad av att diskutera.
Jag skulle kunna säga mycket om Ingdahls åsikter om skattesystemet. Många av hans argument känner jag igen från 80- och 90-talens mest nyliberala tankesmedjor. Orden och gesterna är stora. I ett tal nyligen kallar Ingdahl Sverige för ”skattehelvetet”. Han glömmer regelmässigt att arbetsgivaravgiften till största delen är försäkrings- och pensionsinbetalningar som i sin tur är avstått löneutrymme. Allting är skatt för Ingdahl och skatt är per definition något ont.
På en punkt har han däremot rätt. ”Vill man kunna konkurrera globalt krävs ett gott företagsklimat och rimliga skattesatser generellt”, skriver han i sin artikel. Så är det och den diskussionen tänker jag ta i socialdemokraternas jobbrådslag. Men allting kan inte vara riktigt så illa som Ingdahl beskriver det. Generellt sett klarar sig ju Sverige ganska bra i den internationella konkurrensen.
Med min motion vill jag inte sätta fokus på företagarnas villkor, utan på fotbollens. Bakgrunden är skillnaderna mellan svenska och danska skatteregler. Förenklat blir det nästan dubbelt så dyrt för en svensk klubb att betala samma lön som spelaren erbjuds i Danmark. Det beror på att utländska fotbollsspelare får skattelättnader i Danmark under tre år. Samtidigt betalar arbetsgivaren (klubben) ytterst låga sociala avgifter. I Sverige finns också en expertskatt ("artistskatten") som även omfattar idrottare, men den gäller bara i sex månader. Djurgårdens IF har försökt driva frågan i EU, men hittills har det gått trögt. Därutöver dömde nyligen regeringsrätten Degerfors IF att betala 1,3 miljoner i moms för spelarköp mellan 1994-1997. Domen är prejudicerande. Det innebär att alla utlandsvärvningar framöver blir 25 procent dyrare.
Lägg därtill den borgerliga regeringens hantering av idrotten och stödet till idrotten. Istället för att ta tillvara det Idrottsutredningen kommit fram till valde Anders Borg (m) att begrava frågan genom att tillsätta en ny utredning. Den har fått i uppdrag att arbeta nästan hela mandatperioden.
I den fotbollsklubb där jag har varit ordförande, MABI, lärde jag mig mycket. Klubben hade ett medvetet mål att både satsa på bredd och elit. Bredd för att fotbollen innebär en oerhört stor social insatsen i en stadsdel som Rosengård. Elit för att ungdomarna där ska ha ett mål att drömma kring och sträva efter.
Fotbollen är världens största folkrörelse. Den engagerar massor av människor. Fotbollsklubbar är ofta viktiga varumärken för de orter eller de stadsdelar där de har sina säten. De är identitetsskapande och skapar en rad andra positiva värden. Det har varit min utgångspunkt när jag skrev motionen.
Svensk fotboll har under alla tider hävdat sig väl internationellt. Det beror bland annat på en medveten politisk satsning som gjorts på sporten. Det gäller alltifrån aktivitetsstödet, till den breda ungdomsverksamheten, till satsningar på aktivitetsytor. Bredden har gett förutsättningar för en bra elit.
Jag tror dock inte att den strategin kommer att räcka om vi i Sverige har ambitioner att någon gång få ett svenskt klubblag som spelar i Champions League. Fotbollen har blivit ”big business”. Då krävs det att alla vi som älskar fotboll funderar på hur vi kan stödja den. Staten, kommun och inte minst näringslivet behöver tänka igenom sina roller.
Gärna ett bättre företagsklimat och rimliga skatter, men det är inte därför FC Porto omsätter lika mycket som alla allsvenska klubbar tillsammans.
PS. Jag tycker att den längre versionen är bättre än den ledarsidan kortade ner. DS
Övrig media: Svd, Svd2, DN
onsdag 14 november 2007
Night Vintage makeover
Grattis Astrid Lindgren!
Och visst känns det så. Som få har hon lyckats skapa en värld som fascinerar miljoner barn och en hel del vuxna.
Media: Svd, DN
tisdag 13 november 2007
Borgs omsorg om barnen
En riktigt tråkig Norgehistoria
Fyra svenskar med turkisk bakgrund skulle åka på fotbollslandskampen mellan Norge och Turkiet på lördag. På måndagen drog norska fotbollsförbundet tillbaka biljetterna. Orsak: Svenskar med turkiska namn förbjuds sitta med norrmän.
Som en av grabbarna sa i SVT Godmorron: Nu handlar det inte längre om fotboll, utan om mänskliga rättigheter. Det är ytterts kränkande.
En riktigt tragisk Norgehistoria.
Media Zlatan: Svd, Sportbladet, DN
söndag 11 november 2007
Maud: Vi kan inte vänta på dig
Vi kan inte vänta på att Maud pratat färdigt. Vi måste förbereda oss för maktskiftet 2010. Därför har vi bjudit in den tidigare utredaren och en del företagare för att göra en "miniutredning" kring hur socialförsäkringssystemen bättre kan stötta entreprenörer och småföretagare. Jag ska leda gruppen. Det ska bli kul.
Såg att Maud Olofsson intresserat sig för Svenskt mode. Jag hade ju debatt med henne föra riksdagsåret. Då betonade jag inte minst idé om att göra mode till en del av Sverigebilden:
Mode kan bli ett sätt att marknadsföra Sverige internationellt, precis som har skett med svensk design, sa jag då.
Här hittar du hela debatten. Kanske jag har jag inspirerat henne lite? Det är bra synd att hon så ensidigt betonar stödet till mode som ett stöd att stärka kvinnligt företagande. Ska slänga in en ny interpellation om detta.
lördag 10 november 2007
Skolan för viktig att bolla med
Media om förtroenderådet: Svd, DN, DN2
Har haft mycket i veckan. Medverkade i SVTs Gomorron Sverige i torsdags och pratade om politikens pris (efter intervjun med TV4), kritiserade regeringen för att instegsjobben nästan bara gått till män och var på Adaktusson i TV8 (se här)
tisdag 6 november 2007
SNS seminarie om jobben
Min huvudpoäng:
Men trots alla förändringar är Borg och den borgerliga regeringen på väg att ”missa chansen”. Visst, fler får jobb idag. Det är bra. Men det är i första hand en effekt av den goda konjunkturen. Utanförskapet dröjer sig kvar. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar är högre nu än för ett år sedan. Socialbidragsberoendet har inte minskat på ett år. Och på arbetsförmedlingarna väntar dem som står längst bort från arbetsmarkanden.
Påpekade också att man borde ta hänsyn till ni kunskap:
OECD:s Emloyment Outlook 2007 som konstaterar nyligen att:
- En mer generös arbetslöshetsförsäkring leder till bättre matchning på arbetsmarknaden. ”Rätt arbetslös får rätt arbete”.
- En mer generös arbetslöshetsförsäkring har en positiv effekt på skapandet högproduktiva jobb. Högre a-kassa högre produktivitetstillväxt.
svartarbete vs bidragsfusk
Är det någon som undrat varför prioriteringen varit sådan innan så har väl det klarats ut under den senaste veckorna...
PS. Legenden som gick bort igår har spelat en match för MABIs föregångare MBI (Svd, Svd2, DN), DS.
måndag 5 november 2007
Elmsäter-Svärd vs mig
Lyckligtvis fick jag uttrycka min mening till sist. Du kan lyssna här: Rond i P3 under rubriken ”Irriterande att bara moderater granskas”. Pang, pang, pang!
Återigen har Reinfeldt har agerat för sent.
Media: Svd, DN
Vilken seger!
Nu får jag lägga om debatten mot Littorin den 16/11 något. Men det är det värt!
söndag 4 november 2007
Klokt av Bros men m chanslösa!
Den borgerliga regeringen har sagt sig vilja återinföra den moraluppfattning med rättigheter och plikter som gällde tidigare i arbetarrörelsen. Ska den ha någon chans att bli trovärdig krävs det förmodligen först en moralisk upprustning i de egna leden.
Däremot tror jag att den borgerliga regering redan missat sin chans.
Vilken värld lever moderaterna i?
- Jag börjar bli irriterad över det. Det börjar nästan bli patetiskt. Svartjobb är oerhört vanligt. Det kan vem som helst se.
Hon säger vidare:
- Det är något sjukt över hela systemet. Det är ett högt skattetryck som tvingar fram sådant här.
I min värld är inte alla fifflare. I min värld är det många som försöker göra rätt för sig. Jag tycker hela Elmsäter-Svärds resonemang är patetiskt och sjukt. Dessutom kan jag avslöja att media ringer runt och kollar alla just nu, vilket är bra!
Med den föreställningsvärlden, som nu Elmsäter-Svärd ger uttryck för, är det inte heller överraskande att borgerligheten gett sig på sjuka och arbetslösa. De är ju också fuskare. Läbbigt!
Det som avslöjats, återigen, är att hela moderaternas resonemang och om nytt arbetarparti är en fet bluff! Att göra rätt för sig och att göra sin plikt (alltså betala skatten) ligger helt enkelt i modertaterna. För dem har alltid all skatt varit stöld!
Men nu när retoriken är en annan har äntligen verkligheten hunnit ikapp dem. Nu mäts det med samma måttstock som vi socialdemokrater alltid gjorts. Det är bra.
PS: Magdalena Andersson har dock en poäng. (Svd) DS.
Media: DN, DN2, Svd
lördag 3 november 2007
Topp 100 makthavare och jag är 76
Vem kan förändra Sverige? Vad är makt och vem har den? Fokus har kartlagt Sveriges makthavare och skapat ett unikt uppslagsverk på nätet, frågar Fokus.
Jag är på plats 76. Oj! Lite överraskad är jag. Men jag får väl fundera över det och handla därfter. Läser också att Stig-Björn Ljungren vill höja politikers löner. Jag är mycket tveksam (DN).
Media: DN
fredag 2 november 2007
En svensk kung utmanar Danmark
Enhedslistan har nu dragit in Zlatan i valrörelsen. De ställer frågan: Varför har vi ingen Zlatan? Fyndigt. Men så drar de argumentet om antal, om "hur många flyktingar", som Sverige resp Danmark tagit emot. Det är feltänkt. Det viktigaste är inte antalet, utan synen på oss som bor i Sverige. Vi är så stolta över Sverige och svenskheten att vi är beredda att dela med av oss den till andra. Alla vi som bor och verkar i Sverige är Sverige. Njut ändå av Zlatan:
Media: Expressen
torsdag 1 november 2007
Reinfeldt vs Sahlin
Medan Fredrik Reinfeldt försökte förklara sig i riksdagen kring Schenström träffade Mona Sahlin ungdomspanelen som hon lanserade i samband med Almedalen för första gången. Det var mycket lära känna, men också politik. Vi pratade mycket om ungdomsvåld och vad man kan göra åt det. Det var både kul och givande!
Motion uppmärksammad
Manifest för ny svenskhet
Vad fick Sabuni att lägga ner den integrationspolitiska kommittén? Varför kommer den borgerliga regeringen misslyckas med integrationspolitiken? En del av svaret hittar du i boken. Köp den!
onsdag 31 oktober 2007
Entreprenörskap och invandrare
Krisberedskap, Reinfeldt och debatt
För hur är det egentligen med landets krisberedskap? (Svd, Svd2, Svd3, DN)
tisdag 30 oktober 2007
Bilder från valet i Colombia
lördag 27 oktober 2007
Santa Marta imorgon
torsdag 25 oktober 2007
Fredrik möter motstånd
Ja, det finns en omdirigering på vissa områden, men kärnan i politiken är klassisk högerpolitik. Skatter, syn på arbetslöshet, privatiseringar, mm. Den har packeterats annorlunda. I Sverige förs nu en politik som långsiktigt förändrar Sverige i grunden.
Svenskar vill inte ha ökade klyftor, svenskar vill ha bättre välfärd framför sänkta skatter till de rikaste och svenskar vill inte att man ska ge sig på de som är sjuka och arbetslösa (även om man får någon hundralapp extra i fickan själv).
Svenska folket har under borlighetens första år fått lära sig den hårda vägen att det Fredrik Reinfeldt säger inte alls behöver stämma överens med vad den borgerliga regeringen gör. Så när Fredrik nu säger att det "är välfärdens tur" så osäkrar jag min revolver.
PS. Snälla ni missuppfatta nu inte revolver. Jag är pacifist. DS.
Media: DN, DN1, Svd
Nya regler för bloggen
Jag ser det som väldigt värdefullt att man ska kunna vara anonym när man kommenterar i min blogg. Det ska samtidigt vägas mot hur detta verktyg används (missbrukas) och hur jag bättre ska kunna följa det som skrivs. Jag har därför valt att ändra inställning på kommentarfuktionen så att man från och med nu måste få sitt inlägg godkänt av mig innan det publiceras. Samtidigt ska man även i fortsättningen få vara anonym när man skriver.
Med hopp om ett fortsatt gått samtal på bloggen!
Colombia väljer
Jag åker till Santa Marta under valdagen. Hittills har ett 30 tal kandidater mördats och många fler hotats. Hur ska det gå för Uribes stödpartier? Flera av ledarna är åtalade för samarbete med para-militära grupper. Klarar Polo Democratico (demokratiskt vänster) att växa och/eller behålla Bogotá? Och vad innebär FARCs hot om att allt röstande utgör en krigshandling?
tisdag 23 oktober 2007
Littorin underkänd
Stödet till dem som fortfarande är arbetslösa har ni gradvis dragit undan. Utbildningsvikariat, vuxenutbildningar och yrkesutbildningar har minskat i antal eller upphört. Anställningsstöden har reducerats trots att flera svenska företagare säger till oss: Vi behöver utbildad arbetskraft.
måndag 22 oktober 2007
Framtidens kamror och problem idag
I Skåne har polismyndigheten sedan en tid tillbaka satt i gång ett projekt som innebär att de snabbt kan få ta del av information från 15 000 övervakningskameror. Dessa kan numera användas mycket effektivare som stöd för att klara upp brott.
Det absoluta flertalet kameror ägs privat. Det kan vara banker, butiker, mm. I regel är det inga problem att hämta ut filmat material när ett brott begåtts. Det har dock kommit till min kännedom att en del vaktbolag tar ut avgifter från polismyndigheten för att de ska lämna ut dokumenterat material. För mig låter det orimligt.
Vad avser ministern vidta för åtgärder så att polisen inte ska drabbas av extra kostnader i sin strävan att lösa brott i samband med att man begär ut information från övervakningskameror?
Diskussion med Billström
söndag 21 oktober 2007
Den stora bluffen
- De kan väl bara ta sina BMW-ar och sticka hem, sa en deltagare i helgen.
I en annan lång artikel pekar Jomshof ut muslimska arabiska män som frekventa våldtäktsmän med "rasistiska och kulturella motiv" att begå övergrepp på svenska flickor.
Åkesson, har du ringt och gratulerat dina kompisar i SVP?
Paolo tar revansch
fredag 19 oktober 2007
Pakistans blodbad
Attentatet som mördat ett hundratal och skadat hundratals oskyldiga skakar en hel värld. Det finns ingen ursäkt. Ingen förmildrande omständighet. Bestialiskt.
Samtidigt måste Pakistan demokratiseras. Förtryck föder och göder extremism. Den används av dårar för att legitimera detta sinnessjuka dåd.
Media: Svd, DN
onsdag 17 oktober 2007
Idag fixar vi det!
Det kommer pratas om denna debatt
Migrationsverkets svarta lista
tisdag 16 oktober 2007
Nybyggarkampanj på g
Här kan du läsa om kampanjen.
Media: Dagens Media
Ett nej är ett nej
Ett nej är alltid ett nej, säger domare Ewelöf. Tydligare än så kan man inte säga det.
Media: Svd, DN, DN2
måndag 15 oktober 2007
Tillbaka till min gata
De tittade på mig lite skeptiskt och en sa:
"Varför ska jag kalla mig svensk när jag aldrig behandlas som det?"
Jag har förståelse för hans resonemang. Men det är fel att vända vårt land ryggen, tycker jag. Jag låter ändå frågan hänga i luften. Hoppas kan den ge någon en tankeställare.
Littorin: Ge dessa unga människor ditt stöd!
Träffade idag fyra av de åtta ungdomar som till slut fick nog och gick till sin fackföreningsrörelse och bad om hjälp för att få jätteföretaget VideoMix Syd att teckna kollektivavtal. Dessa slåss så att alla 250 anställda i företaget ska garanteras ob-tillägg och bra försäkringar. Efter år av trixande fick de nog.
De har tackat nej till "närvaropremien" som ägaren Kent Olsson infört till de som arbetar trots strejken. De har vågat säga nej till de ständiga förändringarna i den sk. bonusen som bara blev mindre och mindre för vart år som gick. De kräver bara anständiga löner och rättvisa spelregler.
Deras mod borde uppmärksammas. Deras kamp borde skildras. Littorin om du menar allvar med vad du sagt om kollektivavtalen borde du ge dessa ungdomar ditt stöd! (Lämnar in en interpellation imorgon)
Petra, Jenny, Johan och Frida jag tackar allra ödmjukast för att jag fick chansen att träffa er. Ni har mitt helhjärtade stöd. Tack. Ni kommer att fixa det!
Vad tycker alliansen egentligen, Hägglund?
Nu blir det glasklart: det kommer inte att vara tillåtet. En del uttalanden från fristående skolor har gett en väldigt oroande bild.
Samtidigt säger kristdemokraten Gunilla Tjernberg när hon i Ekot idag kommenterar Skolverkets rapport om de religösa friskornas brister:
Det pågår ett märkligt drev gentemot de konfessionella friskolorna, där ingen tydlig har kunnat förklara vad problemet är. Det har levererats väldigt många luddiga besked, och väldigt lite fakta.
Militärstrategen Björklund vet vad han sysslar med. Han vet att Ekot kommer att gå ut med nyheten idag på morgonen och går ut offensivt innan i DN. Attack är bästa försvar, tänker han. Men var står egentligen hans allierade? Vad säger Hägglund? Vågar han sig ut? Kd ligger nära spärren redan på grund av alla brutna vallöften (fastighetsskatten och bensinskatten)? Vågar han gå emot sina kärnväljare igen? Abortfrågan har ju redan skadat Kd?
Vad säger du nu Sabuni?
Ska bli intressant att höra Sabunis kommentar. Har hon mage att hävda att det är deras politik som gör Sverige så bra? Det vore en skandal av stora mått. Eller är hon så stor att hon ger oss socialdemokrater cred för att vi kanske inte gjorde allt fel?
Med detta sagt tror jag att Sverige kan göra ännu mer för att förbättra integrationen. Men det är en annan sak.
Media: DN
lördag 13 oktober 2007
En starkare arbetslinje
fredag 12 oktober 2007
Reinfeldt har problem
Jobbgruppen besöks av Företagarnas
Skolbesök i Malmö
onsdag 10 oktober 2007
Arbetslinjekonferens och a-lagsjippo
Det är också det DN tar fasta på av professor Bertil Holmlunds föreläsning. Men ingen tycker att a-kassan ska vara en permanent försörjning. Och som Holmlund också sa är nivårn på a-kassan också ett uttryck för vilket samhälle man vill ha. Låg nivå - stora klyftor. Hög nivå - mindre klyftor. Men vill man bibehålla en hög nivå på a-kassan måste man ha en aktivare arbetsmarknadspolitik. Sa något i stil med det i Rapport idag. Också LO-tidningen har skrivit om vårt möte.
A-laget: Svd, Sydsvenskan
Intressant artikel om mångfald och business
Media: Svd
Sören: Tveksamt!
tisdag 9 oktober 2007
Mp vs Vp - obegripligt!
måndag 8 oktober 2007
Zlatan tände ett ljus
Zlatan meddelar att han vill avsluta sin karriär i Malmö. Gärna! Men först ska du erövra världen!
Media: Sydsvenskan, Kvp, Aftonbladet, DN, Svd
söndag 7 oktober 2007
Varför är du så ledsen Fredrik?
Min prognos: Reinfeldt kommer i längden förlora med den där stilen och retoriken. Varför är han så ledsen? Också lite för pompös och självgod. Sahlin var seriös och påläst. Och hon har glimten i ögat. Lite mer ilska bara…
Media: DN, Svd, AB, Expressen
fredag 5 oktober 2007
Solidaritetsbonus, budget, mm
Ett fempunktsprogram för snabb introduktion
Sverige behöver bli bättre på att välkomna nya svenskar och så snabbt och smidigt som möjligt ta tillvara deras resurser i arbetslivet. Ansvaret för flyktingmottagandet måste fördelas mer solidariskt. Därför föreslår vi ett fempunktsprogram för snabb introduktion:
1. Ett gemensamt ansvar
Flyktingmottagandet är inte jämnt fördelat över Sverige. Samtidigt som vissa storstadskommuner som Göteborg, Malmö, Stockholm och Södertälje tar emot över tusen flyktingar om året tar andra kommuner inte emot några flyktingar alls. Vi vill se över lagstiftningen i syfte att tilldela den som har fått uppehållstillstånd en kommunplacering under introduktionsperioden. Vi vill också se över lagen om eget boende (EBO).
2. Bättre undervisning i svenska
De som flyttar till Sverige är ingen homogen grupp. Vissa flyktingar från utvecklingsländer, inte minst många kvinnor, har aldrig haft möjligheter att lära sig läsa och skriva i sitt hemland – och har behov av mycket stöd innan de kan påbörja en traditionell kurs i svenska. Andra som kommer till Sverige talar redan flera språk eller har en vana vid akademiska studier. Utbildningen i svenska för invandrare måste anpassas till denna verklighet. Under förra mandatperioden lade vi socialdemokrater fram förslag om förändringar i svenska för invandrare (SFI). Nu vill vi gå vidare och komplettera med intensivkurser för de som har studievana och snabbt vill lära sig svenska. Därför föreslår vi att Södertörns högskola, Malmö högskola och Gävle högskola ska erbjuda intensivkurser i svenska för invandrare för personer med akademisk examen (i Gävle högskolas fall ska det vara en del av distansutbildningsprogrammet) – totalt 500 platser.
Därutöver föreslår vi att en kommun som har uppnått goda resultat i utbildningen i svenska för invandrare ska få i uppdrag av staten att arrangera motsvarande intensivutbildning för icke-akademiker på distans, med nationellt intag och statlig ersättning – också 500 platser.
3. Kompletteringsutbildningar för utländska akademiker och yrkesutbildade.
Under den förra mandatperioden genomförde vi socialdemokrater en försöksverksamhet med satsningar på kompletteringsutbildning för lärare, jurister och en högre förvaltningsutbildning för personer med utländska examina. Nu vill vi att dessa satsningar ska utvidgas, och föreslår att kompletterade utbildningar ska erbjudas på flera områden där det råder risk för brist på arbetskraft, till exempel byggnadsarbetare, förskollärare, lärare och tandläkare etc. Utbildningarna ska genomföras vid några utpekade högskolor/universitet och yrkeskomvux.
4. En rättvis ersättning för flyktingmottagande.
Idag uppgår de statliga schablonersättningarna till kommunerna för flyktingmottagande till ett visst belopp för vuxna, barn och äldre. Samtidigt är inte kostnaderna för flyktingmottagande på något sätt lika. En flykting som är utbildad tandläkare behöver mindre stöd och hjälp för att få ett arbete än en flykting som aldrig ens har lärt sig läsa och skriva på sitt eget språk. Vi socialdemokrater vill därför se över de statliga schablonersättningarna – så att de bättre avspeglar kommunernas kostnader.
5. Solidaritetsbonus.
För att stödja de kommuner som under de senaste åren har tagit en stor del av ansvaret i flyktingpolitiken vill vi införa en solidaritetsbonus. Den innebär att de kommuner som har tagit emot flest flyktingar under de senaste fem åren i förhållande till sin kommuns befolkningsstorlek får en 20 procent högre
schablonersättning vid flyktingmottagande än andra kommuner. Södertälje är en av dessa kommuner. Skulle Södertälje ta emot lika många flyktingar i år som de gjorde 2006 skulle de utöver den vanliga schablonersättningen få cirka 20 miljoner kronor i solidaritetsbonus. Denna solidaritetsbonus finansieras av kommunsektorn gemensamt genom en avtrappning av det generella statsbidraget. Det innebär i praktiken en omfördelning från de kommuner som inte har tagit sitt ansvar till de kommuner som har gjort det.
Media: DN, DN debatt, DN Svd, Svd, Ekot